Login

Αφιέρωμα Γκύζη

Η συνοικία του Γκύζη, μια από τις κεντρικές πλέον «γειτονιές» του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται ανάμεσα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεξιά από το πεδίον του Άρεως, από το Πολύγωνο και τα Τουρκοβούνια βορείως και αριστερά από τη συνοικία των Αμπελοκήπων. Η συνοικία αποτελεί, στη ιστορία της Αθήνας, μια από τις πιο παλιές συνοικίες σχετικά, αρχίζοντας να διαμορφώνει το ιστορικό της πρόσωπο στα τέλη του 19ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως η χάραξη των δρόμων και το ρυμοτομικό της προφίλ γενικότερα, έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο από την αρχική της διαμόρφωση, δίχως ύστερες παρεμβάσεις. Ωστόσο, η πολυκατοίκιση έμελλε να αλλάξει ριζικά την κτιριακή ταυτότητα της γειτονιάς, όπως σε όλη την Αθήνα στη δεκαετία του 60. Οι μονοκατοικίες και τα γραφικά διώροφα – κάποια απομεινάρια δεσπόζουν ακόμη εγκαταλειμμένα για να μαρτυρούν την αρχοντιά και την αισθητική του καιρού – έδωσαν πια τη θέση τους στις τερατώδεις πολυκατοικίες. Η απίσχναση αυτή έκανε τον Γκύζη να χάσει, και αυτός, την προσωπικότητά του και να ομοιάσει στην υπόλοιπη Αθήνα.

Η κεντρική οδός που οδηγεί στην Πλατεία πήρε το όνομά της από τον Τήνιο ζωγράφο Νικόλαο Γύζη τιμής ένεκεν, ο οποίος λόγω της θητείας του στη Γερμανία, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και πέθανε εκεί, υπέγραφε τα έργα του στα Λατινικά κι έτσι επικράτησε το Γερμανόφωνο «Γκύζης» που σιγά σιγά ονοματοδότησε όλη τη γύρω περιοχή.

 

 

Οι πρώτοι νέο-εγκατασταθέντες τότε στη συνοικία, προέρχονταν κυρίως από την Ανδρο. Ο πρώτος λόγος ήταν ότι η περιοχή ήταν η κοντινότερη από τη Ραφήνα όπου έδεναν τα καραβιά από το νησί της Άνδρου και ο δεύτερος λόγος είναι ότι ένας από τους πρώτους μεγάλους εργολάβους στην περιοχή ήταν Ανδριώτης, οπότε οι πατριώτες του που σκόπευαν να διαμείνουν στην Αθήνα ανέτρεχαν κυρίως σε αυτόν.

Όπως και να’χει, η συνοικία του Γκύζη παραμένει ως σήμερα μια από τις όμορφες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με δική της αγοραστική ζωηράδα αλλά και ιδιαίτερη πολιτισμική κίνηση.


Ξεκινώντας τη δική μας περιήγηση στα καταστήματα που επιλέγουμε ως πρόταση στους χρήστες του theatromaniax από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στρίβοντας δεξιά σίγουρα θα σταθούμε στο Νο 20 στο στέκι του ενός Ευρώ κυρίως λόγω της Ελένης που είναι υπεύθυνη του καταστήματος αλλά και της πλούσιας γκάμας των προϊόντων της.

Δεξιά της πλατείας το εξαιρετικό   με τα απίστευτα παραδοσιακά προϊόντα του και το φιλόξενο πνεύμα του.

Στην οδό Ραγκαβή κάνοντας δεξιά θα σταθούμε σε δύο ιδιαίτερα καταστήματα. Στο Νο 41 θα βρούμε τα έπιπλα και στρώματα του Γιώργου Τσίγκου

 

 

Πολλά είναι ακόμα και τα καταστήματα στην περιοχή του Γκύζη που θα θέλαμε να τιμήσουμε φιλοξενώντας τα στο theatromaniax. Ευελπιστούμε όμως στο πέρασμα του καιρού, να ολοκληρώσουμε το καλειδοσκόπιο των χώρων-προτάσεων-προϊόντων που έχουμε επιλέξει να παρουσιάσουμε στους χρήστες μας.